esmaspäev, 2. märts 2015

Pehme ja mahlane šokolaadikeeks (paleo)


Kui eestlastel oleks ametlik rahvusroog, siis äkki ei olekski selleks mitte teine eestlane, vaid hoopis kiluvõileib!? Ma pole kunagi näinud veel, et kõigis sotsiaalmeedia kanalites nii vabariigi aastapäeval kui ka juba mõned päevad enne ja pärast tähtpäeva niimoodi ummistaks kiluvõileiva fotodest. Ja see oli väga armas, kuidas noored ja vanad, mehed ja naised, kõvad kokkajad ja need, kelle kulinaarsed saavutused üksnes praemunaga piirduvad, kõik ühtviisi rahvuskalaga sändvitše meisterdasid! Pilte heeringast, kartulisalatist, süldist jm eestipärasest nägi instas ja fb-s ikka tunduvalt vähem:)

Korraliku vürtsikilu, kvaliteetse võiga, vabajooksu kana munaga ja maitserohelisega mõnus (kodune) rukkileib on tõesti suurepärane! Kuigi ma ise käisin seekordsel aastapäeval hommikusöökigi väljas söömas ega jõudnud isegi ühtegi kilupirukat küpsetada, siis õnneks sai sõprade juures isu neist võileibadest tükiks ajaks täis söödud - kiluvõileivad olid laual vist igal üritusel ja sünnipäevapeol eelmisel nädalal. Kuni jaanipäevani on ilmselt selles osas rahu majas :)

Mina see-eest küpsetasin neil päevil kõvasti erinevaid kooke nii külla viimiseks kui ka kodus nautimiseks, millest ühe suutsin ka pildile püüda. Kui ma seda paleokoogi retsepti oma FB uudisvoos nägin, siis ei kahelnud ma hetkegi, et esimesel võimalusel võtan selle küpsetamise ette. Ülimalt ahvatlev, aga samas ka eriliselt tervislik. Ja nüüd, kui tulemus käes, võib julgelt väita, et ka hullult hea!!! :) Kui peaks teise blogis oleva avokaado-mandlijahu koogiga võrdlema, siis ei teakski, kumb peale jääks - mõlemad on minu arvates maitsvad ja mõnusad. 

Palmisuhkur pärineb Umami.ee-st ja see on õige pisut tervislikum alternatiiv tavalisele valgele suhkrule. Palmisuhkru võib aga asendada nt heleda v tumeda muscovado'ga, mee aga soovi korral nt tumeda suhkruroo siirupiga. Nende asenduste korral küll enam paleo-koogiga tegu ei ole, samuti on  küpsetis sel juhul ka vähem tervislik, aga maitselt ikka väga hea :)



Vaja läheb:
70 g naturaalset kakaopulbrit
1,2 dl keeva vett
1 sl vanilliekstrakti
180 g mandlijahu
0,5 tl soodat
0,25 tl soola
1,2 dl vedelat mett
80-100 g palmisuhkrut
2 keskmist v 4 väikest küpset avokaadot
4 suurt muna
1,2 dl hakitud tumedat šokolaadi või pähkleid või šokolaadinööpe (soovi korral)

Koori avokaadod ja eemalda kivid. Sega ühes kausis mandlijahu küpsetuspulbri ja soolaga; teise kaussi aseta kakaopulber ja vanilliekstrakt, vala peale keev vesi ja vahusta vispliga ühtlaseks pastaks. Aseta mesi, suhkur ja avokaadotükid köögikombaini ja töötle kuni segu on sametjas ja helerohelise värvusega. Lisa kakaosegu ja töötle ühtlaseks. 

Klopi munad kergelt lahti ja lisa köögikombaini, vajuta 3-5 korda pulse-nuppu, et need ülejäänud tainaga seguneks. Sega avokaadosegu õrnalt mandiljahu hulka ja lisa kas hakitud pähklid või tume šokolaad.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi ja küpseta ahjus 165 kraadi juures 50 minutit kuni sissetorgatud nuga/tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil enne vormist eemaldamist vähemalt 20 minutit taheneda.

Kommentaare ei ole: