laupäev, 11. aprill 2015

Soojendav vürtsitee Indiast - Masala Chai


Kevad on küll ametlikult juba käes, aga ilmad olevat Eestis veel päris jahedad. Olles juba rohkem kui kuu aega päikselises Hispaanias palmide all, lokkava roheluse, õitemere, sidruni- ja oliivipuude ning apelsinisalude keskel, tunduvad alla 10-kraadised temperatuurid päris jubedad, sest meil siin on juba "suur probleem":) juhul, kui taevas mõni pilveke on ja pärast trenni ei saagi mõnusalt bikiinides basseini ääres pikutada. Kuigi teed naudime siingi vahel mõnel õhtul, sest hea tee on omal kohal ka soojemate ilmadega. Masala chai on hästi mõnus vürtsikas soojendav jook, mida Indias juuakse hoolimata sealsest palavusest enam-vähem igal ajal ja igal pool, igal perenaisel ja kokal olevat oma retsept.

Mina teen masala chai üsna vürtsika, niiet vabalt võid seda esimest korda valmistades piirduda vähemate vürtsidega, mis ma retsepti kirja panin ja siis hiljem soovi korral lisada. Mul tuleb see tee nii tugevamaitseline, et jätan musta tee lehed üldse välja ja naudin seda natukese mee (ühe suure tassi kohta u 0,5 tl) ja sortsu piimaga. Kui ingver, nelk, kaneel ja kardemon on tee sees alati ehk need on nö põhikomponendid, siis muid maitseaineid, nt musta pipart ja aniisi, lisa vaid soovi korral. Samuti võib lisada safranit, muskaatpähklit, koriandri- või fenkoliseemneid, köömeid, tšillit vm meelepärast. 

Tee sobib joomiseks ka kümalt ja säilib külmkapis kaane all mitu päeva. Kuigi ma suur teesõber ei ole, siis ikkagi minul paraku masala chai'd kauemaks kui üheks päevaks ei jätku isegi juhul, kui keedan seda korraga 2 l veest, sest vürtsikas tee koos natukese mee ja piimaga on lihtsalt nii hea!:)

1 l vett
3-4 cm jupp värsket ingverit
1 kaneelikang
1 tähtaniis (soovi korral)
6 kardemonikupart
5 nelki
5 musta pipra tera (soovi korral)
1-2 tl musta tee lehti või 1-2 musta tee kotikest
magustamiseks mett, lisandiks piima

Hõõru ingverikoor harjaga puhtaks, koorida ei ole vaja, sest koore all on palju vitamiine. Lõika ingver viiludeks või riivi. Purusta uhmris nelgid, kardemon ja pipraterad, aseta kõik vürtsid koos veega potti, pane kaas peale ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase teel õrnalt kaane all u 5 minutit keeda. Eemalda tulelt, lase u 5 minutit kaane all seista, seejärel lisa must tee ja lase veel paar minutit kaane all tõmmata. Musta teed võid soovi korral lisada ka rohkem (3-4 tl) või jätta üldse lisamata. Kurna ning serveeri soovi korral mee ja piimaga.

Kommentaare ei ole: