pühapäev, 29. november 2015

Jõuluküpsised


Uskumatu, juba ongi käes 1. advent! Hoolimata soojast ja sombusest ilmast soovin kõigile ilusat jõulukuud :) Mul käis juba nädalavahetusel esimest korda jõuluvana ja sain kätte esimese kingituse, niiet ilus algus ühele mu lemmik-kuudest on tehtud :) Et aga nädalavahetusel oli mõlemal õhtul hädasti vaja hommikuni tantsida ja und tuli kahe öö peale kokku heal juhul u 5 tundi, siis selle asemel, et oma kiireid tööasju teha, olen hoopis teises meeleolus. Umbes sellise muusika meeleolus :) 


Minu küpsiseretsept koos fotodega ilmus aasta tagasi ajakirjas Käsitöö ning nüüd esimese advendi puhul on seda igati kohane ka blogis jagada. Need jõuluküpsised on lihtsad valmistada, aga samas maitsvad ja efektse välimusega ning minu suureks rõõmuks eriline hitt laste hulgas :) retseptis toodud kogusest saab terve suure hunniku küpsiseid, aga õnneks söödi kõik ilusti ära - ma ise suur küpsisesõber just ei ole :)

Tainas:
220 g nisujahu
80 g külma võid
3 sl peensuhkrut
1 munavalge
2-3 sl apelsinimahla
200 g erinevat värvi klaaskomme

Sõelu jahu, haki noaga või näpi sõrmedega sisse tükeldatud külm või. Seejärel sega hulka suhkur, munavalge ja nii palju apelsinimahla, et moodustuks pehme tainas. Sõtku kergelt läbi. Rulli tainas  jahusel pinnal lahti ja vormi meelepärased kujundid. Tee samasuguse kujuga (nt täht, süda), kuid väiksema vormiga, kujundite keskele augud.

Tõsta seest tühjad kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 4 minutit. Aseta seejärel iga küpsise sisse üks lutsukomm ja küpseta veel 10 minutit kuni küpsised hakkavad kuldseks muutuma ja nende keskel olevad kommid on ühtlaseks sulanud. Lase küpsistel ahjuplaadil jahtuda.

Need küpsised on väga efektsed küünlavalgel, samuti üles riputatuna. Selleks torka tainasse enne küpsetamist auk sisse, et saaks hiljem peene nööri läbi panna.


Väljavõetud tainasisu (nt väikesed südamed või tähed) saad eraldi ära küpsetada ja kaunistada glasuuriga. Samuti võid sellest tainast küpsetada meelepärase kujuga küpsised, mille saad glasuuriga  kattes pidulikumaks muuta. Kasutasin seekord DanSukkeri maasikamaitselist tuhksuhkrut ja pärleid dr. Oetkeri valikust. 

Glasuur:
100 g tuhksuhkrut
4 sl sidruni- või alepsinimahla või vett
soovi korral meelepärast toiduvärvi ja kaunistusi

Sega tuhksuhkur mahla või veega läbi (soovi korral lisa ka meelepärast toiduvärvi) ja laota küpsistele. Puista niiskele glasuurile peale ka kaunistused, et need katte kuivades sinna kinni jääksid. 

Kommentaare ei ole: