reede, 29. aprill 2016

Kiivi ja apelsin ning "101 smuutit"



Kõigi tervislikke ja toitainerikkaid jooke armastavate inimeste suureks rõõmuks ilmus Eestis sündinud ja kasvanud, kuid 18-aastaselt Eestist lahkunud smuutikuninganna Eliq Maraniku seni populaarseim raamat eestikeelsena. Teos "101 smuutit" on ilmunud nüüd kokku 12 keeles ja ainuüksi Rootsis on seda ostetud 70 000 eksemplari. Kusjuures, tegemist on ilmselt kõige edukama Eesti autoriga üldse, sest kokku on Eliq Maraniku raamatuid müüdud erinevates riikides üle 1,1 miljoni. Smuutispetsialisti sulest ilmunud u 20 teost, millest ainuüksi smuutidest on kaheksa!

Mina sain särava Eliquga tuttavaks tänu tema bestselleri "101 smuutit" eesti keelde tõlkinud kirjastusele Koolibri ning mul oli suur au olla koos temaga kahel Tallinnas toimunud raamatuesitlusel, kus ta valmistas mõlemal päeval kolm erinevat ülihead smuutit, jagas oma nippe ja soovitusi. Esimesest õhtust on siin olemas pildigalerii ja videolõik; Eliq andis samal õhtul intervjuu ka esitluskohast u 30 m eemal tehtavas saates "Ringvaade", mida saab näha siin. Lisaks on Britt Rosen kirjutanud Eliq'ust armsa artikli ja siingi on olemas mõned tema nõuanded. Kuigi Eliqu emakeele oskus on hoolimata pikast äraolekust säilinud suurepärasena, kirjutab ta oma raamatud siiski rootsi keeles ja eesti keelde tõlgiti raamat hoopis inglisekeelsest versioonist:)

Eliq on tõeliselt energiline ja särav - oma kahe ja poole aastase tütre kõrvalt jõuab ta töötada välja uusi retsepte, teha pilte ja käia mööda maailma oma raamatuid tutvustamas. Peagi on valmimas smuutipiibel, mis koondab nii vanu lemmikuid kui ka täiesti uusi retsepte, samuti raamat talvesmuutidest, mille hulgas paljud joogid on soojad.

Eesti juurtega smuutikuninganna teeb ise ka kõigi oma raamatute fotod. Eliqu esimene teos "kokteilid" sai 2012. a Rootsis esimesena auhinna kui parim alkoholivabade kokteilide raamat ja 2013. a hõbemedali rahvusvahelisel kokaraamatute võistlusel Gourmand Cookbook Award.

Rõõmsameelne Eliq armastab supertoitusid, eriti chia- ja kanepiseemneid, marjadest on suurimad lemmikud mustikad. Kultuurmustikaid kasvatab ta ka ise oma Malaga maja aias koos teiste erinevate marjade ja köögiviljadega. Eliq kiidab väga nisuvõrseid, millest ta armastab mahla pressida. Neid on lihtne ise kasvatada, kuid meilgi on need vähemalt looduspoodides juba ilusti saadaval (nt Kopra Karjamõisas kasvatatult).

Smuutispetsialist paneb südamele kookospiima ja -vee puhul eriti hoolikalt pakendit lugeda, sest sageli sisaldavad need liialt palju lisaaineid. Pähklid ja mandlid soovitab Eliq alati enne kasutamist üleöö leotada ja leotamisvedeliku ära visata. Leotamise ajaks tasub need aga asetada külmkappi, siis ei hakka bakterid vohama. Koorida pähkleid ja mandleid ei tasu, sest koores on kasulikke aineid.

Sarnaseid näpunäiteid ja nippe on raamatus lehekülgede kaupa nii eraldi kui ka retseptide juures, niiet kui on soov end põhjalikumalt smuuti"teadusega" kurssi viia, siis tasub "101 smuutit" endale muretseda. Nagu Eliq ise ütleb: "Sinu keha on Su kodu - kui sa ei hoolitse selle eest, ei ole Sul kuskil elada!"

Smuutikuninganna tegemistel saab silma peal hoida tema kontol instagrammis ja lehel FB-s, kus ta jagab ka uusi põnevaid retsepte.


Kiivi ja apelsinismuuti retsept on raamatus lk 95 ja valisin selle välja, sest pole varem kiivit, greipi ega apelsini smuutisse pannud, rääkimata siis veel kõigist neist koos. Apelsini olen küll koos ingveri ja porgandiga mahlaks pressinud, kuid kiivit söön kahjuks üldse liiga harva ja greipigi paraku mitte kuigi sageli.

Mulle meeldib, kui raamatus on retseptide juures nõuanded ja vajalikku teavet, nt selle smuuti juures on kirjas, et ära miskerda kiivit liiga kaua, muidu selle seemned purunevad. Samuti saab siit teada, et ohtralt B- ja E-vitamiini sisaldavaid kiivisid tasub süüa koos tervisele kasuliku koorega, samuti et piimatoodetega koos ei ole seda soovitav smuutiks püreestada. Küll aga on kiivile suurepärasteks seltsilisteks marjad ja troopilised puuviljad. Lisaks on iga retsepti juures ka ruum selle hindamiseks ja märkusteks, mis võimaldab eriti mugavalt nende hulgas edaspidi orienteeruda.

Sellest kogusest saab u neli keskmist või viis väiksemat klaasitäit smuutit:
pool banaani (kuna mul oli suhteliselt väike banaan, siis panin terve)
5 kiivit
2 apelsini
1 greip
1 dl vett (kasutasin looduslikku mineraalvett Borjomi)

Pese kõik puuviljad, koori banaan ja kiivid ning tükelda need. Pressi tsitrustest mahl välja ja eemalda kindlasti ka seemned, sest need annavad mõrudat maitset. Mikserda kõik koostisained blenderis ühtlaseks ja naudi - tõeliselt hea! :)

2 kommentaari:

Teevi ütles ...

Kusjuures mina sööngi nüüd kiivit koorega ja just seepärast, et palju mõnusam tekstuur on :D Alguses olin küll skeptiline, aga viiludena süües väga meeldib :)

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et Sulle maitseb, Teevi :) ma olen ise ka proovinud, aga kui ei teaks, et see koor on kasulik, siis pigem ei sööks neid koos koorega ... :D smuuti sisse jätsin natukene koort ka ja seal ei häirinud. oehh, kiivi isu tuli praegu peale! :)