esmaspäev, 18. aprill 2016

Nipid, kuidas saada parimaid keedetud mune, ja kaks retsepti


Kirjutasin munade keetmisest artikli LP-sse kevadpühade ehk lihavõtete ajaks, mis on munade värvimise ja kinkimise aeg. See sajandeid kestnud komme on saanud alguse just tänu ületõusmispühadele eelnenud paastuajale, mil ka mune ei tohtinud süüa ning neid kõvasti sahvrisse kogunenud. Nüüd on küll paastujaid meie seas vähe, kuid mune värvitakse ilmselt igas peres. Selleks, et saada täiuslikud keedetud munad nii pühade kui ka muul ajal, on vaja silmas pidada mõningaid lihtsaid reegleid.

1. Alusta sellest, et ei pane liiga palju mune ühte potti - munad peaks olema ühes kihis nii, et nende ümber on piisavalt ruumi liikumiseks, näiteks tavalises väikses kastrulis on paras keeta kuus muna korraga. 

2. Oluline on asetada munad jahedasse vette, lasta veel koos munadega keema minna ja seejärel alandada pisut kuumust, et vesi jääks õrnalt podisedes mitte hoogsalt keema. Kui soovid kõvaks keedetud mune, siis keeda 10 minutit, kui vedelamapoolse munakollasega, siis 6 minutit. Teine variant on kuumus kastruli all kinni keerata koheselt, kui vesi keema läheb, katta pott kaanega ja lasta munadel 10 minutit kuumas vees seista. See tagavat munavalge, mis on püsiv, kuid siiski õrn ja munakollase, mis tahenenud, aga kreemjas.

3. Pärast keemist aseta munad 15 minutiks jääkülma vette, et koor kergemalt lahti tuleks. Koorida soovitatakse jaheda jooksva vee all, et koored veel paremini ära tuleks ja muna külge kinni ei jääks. 

4. Väike erinevus on värskete ja aegumistähtajale lähenevate munade puhul - mida värskem, seda halvemini tuleb koor munade küljest lahti. Kui soovid valmistada täidetud mune, siis parimad selleks on vanemad munad, sest seistes kaotavad munad läbi koores olevate pooride pidevalt niiskust ja muna tipus olev õhuruum suureneb. Ka munavalge pH tase muutub madalast üsna kõrgeks, mistõttu need ei jää enam nii kõvasti koore külge kinni. Täidetud munade ja muude taoliste keedetud munadest toitude jaoks tasuks munad osta valmis vähemalt nädal, veel parem aga paar nädalat enne kokkamist. Vanemad munad on paremad ka munavalgest magustoitude (näiteks beseeküpsised, pavlova) valmistamiseks, sest nende munavalgeid ja -kollaseid on kergem üksteisest eraldada.

5. Kui soovid kindlaks teha, kui vana muna täpselt on, siis aseta see veega täidetud klaasi. Värske muna vajub põhja, kuid mida vanem muna on, seda kõrgemal see klaasis vee sees hulbib.

6. Keedetud munad tuleks paari tunni jooksul pärast keetmist külmkappi panna - külmas säilivad koorimata munad ligi nädala.

Kevadepühade ajal on eriliselt populaarsed just täidetud munad, mis on hea võimalus ära kasutada üleliigseid mune, kuid minu arvates on täidetud munad alati head nii pidulikel puhkudel kui ka niisama nautimiseks:)

NB! Igaks juhuks mainin, et retsepte on küll kaks, siis fotodel on ainult suitsulõhega munad. Mulle endale meeldivadki need rohkem, kuid kuivatatud tomatitega munad saavad sama kiiresti otsa ... :)



Täidetud munad tomatitega

6-8 kõvaks keedetud kollasega muna
100-150 g paksu maitsestamata Kreeka jogurtit või hapukoort
6 kuivatatud tomatit
0,5 tl (suitsu)paprikapulbrit
pipart, soola

Lõika kooritud munad pooleks, võta munakollane lusika abil välja ja aseta kaussi. Munavalged aseta alusele, millel neid serveerida soovid. Kui kasutad tomateid õlis, siis nõruta need enne ja haki seejärel peeneks. Tee munakollased kahvliga puruks, lisa jogurt või hapukoor ja sega ühtlaseks. Lisa maitseained ja peeneks hakitud tomatid ning sega läbi.

Vajadusel lisa veel hapukoort, jogurtit või maitseaineid. Tõsta täidis kas teelusika või pritskoti abil munavalgetesse. Soovi korral haki peale veel paar kuivatatud tomatit. Hoia serveerimiseni toidukilega kaetult külmas.

Suitsulõhega täidetud munad

6 suurt kõvaks keedetud muna
4 sl hapukoort
2 tl (teralist) Dijoni sinepit
pipart
hakitud tilli, murulauku vms
u 60 g suitsulõhet või -forelli

Lõika kooritud munad pooleks, võta munakollane lusika abil välja ja aseta kaussi. Munavalged aseta alusele, millel neid serveerida soovid. Tee munakollased kahvliga puruks ja sega hulka hapukoor, sinep, pipart,  1-2 sl hakitud tilli ja peeneks lõigatud kala. Sega kõik ühtlaseks kreemiks, vajadusel lisa veel maitseaineid või hapukoort.

Tõsta täidis kas teelusika või pritskoti abil munavalgetesse. Soovi korral haki peale veel värsket tilli, murulauku, rohelist sibulat vms. Hoia serveerimiseni toidukilega kaetult külmas.

Kommentaare ei ole: