esmaspäev, 2. mai 2016

Karulaugupesto - niiiiii lihtne ja niiiiii hea!!! :)



Karulauk on ikka jube hea!!! Mõnel päeval olen selle söömisega nii üle pingutanud, et ei julge kodust väljagi minna, või noh, minna nagu julgen, aga kellegagi lähedalt suhelda pigem mitte ...:D Olen karulauku hakkinud omleti ja pasta sisse, samuti pannud pirukasse ja niisama võileivale ehk määrinud rukkileivale kihi toorjuustu või võid, asetanud peale suitsulõhe või -singi viilu ja pannud sellele omakorda peotäie karulaugulehti. Tõeliselt hea!

Ja minu arvates saab sellest kõige parema pesto! Kui teistele pestodele tuleb lisada maitse saamiseks igasuguseid asju, sh küüslauku, siis karulaugule pole seda ilmselgelt vaja - tegemist on ju metsiku küüsluaguga, mis on ise nii maitserikas, et tõesti kõlbab ka niisama paljaste lehtedena närida ja hõrgu roa saamiseks ei ole vaja eriti pingutada, erinevalt nt naadist, mis on samuti kasulik ja toitainerikas, kuid mis maitse poolest ei saa karulaugule ligilähedalegi ... :) 


Kasutan pestos alati tugevamaitselist juustu (reeglina kodumaist Forte't, võib olla ka juba tükkide või laastudena) ja neid seemneid v pähkleid, mida parajasti tuju on lisada. Seekord läksid pestosse päevalilleseemned ja India pähklid, aga sobivad suurepäraselt ka (kergelt röstitud) seedermänniseemned ja piiniapähklid. Loomulikult võib kasutada muid meelepäraseid seemneid ja pähkleid ;-)

Et juust, seemned ja pähklid on kõik küllalt rasvased, võid soovi korral õli vähem lisada, kui mina seda teen. Õli saab alati ka hiljem purgis olevale pestole juurde valada, samuti tasub seda niristada pesto peale purki iga kord, kui sealt pestot võtad.

Parima pesto jaoks on vaja: 
100 g karulauku
50 g riivitud parmesani, Forte't vm meelepärast juustu
30 g päevalilleseemneid
20 g röstitud India pähkleid
30 g + 30-40 g extra virgin oliiviõli
musta pipart, soola

Aseta karulauk koos juustu, seemnete, maitseainete ja 30 g õliga köögikombaini ning töötle ühtlaseks. Vala samal ajal edasi püreestades ülejäänud oliiviõli pesto hulka kuni konsistents on meelepärane ehk piisavalt kreemjas sinu jaoks. Naudi röstsaia või - leivaga, sega pasta hulka või söö lusikaga otse purgist ;-) head isu!



2 kommentaari:

mustankin ütles ...

Kuidas säilitada seda ületalve?

Silja Luide ütles ...

mina ise naudin seda kevadeti, kui on hooaeg, kuid võib proovida sügavkülmutamist - paremat varianti ilmselt pole.